Volodimir Zelenski a schimbat componența Consiliului Național de Securitate

de: Cătălina Burghelea
05 08. 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret ce prevede retragerea din Consiliul de Securitate Națională și Apărare a foștilor șefi ai SBU și a Procuraturii Generale. Hotărârea a intrat în vigoare joi, 4 august 2022. Astfel, Ivan Bakanov și Irina Venediktova au ieșit din CSNA.

Cine face parte acum din Consiliul Național de Securitate al Ucrainei

În schimb, noul procuror general Andrii Kostin și prim-vicepreședintele Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, care acționează în calitate de șef al serviciului special, au fost introduși în componența Consiliului Național.

Parlamentul de la Kiev a demis-o pe Irina Venediktova din funcția de procuror general în 19 iulie. La scurt timp, liderul de la Kiev a semnat un decret privind concedierea. În aceeași zi, Ivan Bakanov a fost retras din funcția de șef al Serviciului de Securitate de către majoritatea parlamentară.

Decizie după concedierea Irinei Venediktova și a lui Ivan Bakanov

Decizia a fost precedată de publicarea decretelor lui Zelenski referitoare la demiterile celor doi oficiali ucraineni. Președintele Ucrainei a explicat că, din cauza numărului mare de trădători în cadrul procuraturii și al SBU, care au rămas în teritoriul ocupat și lucrează pentru Rusia, au apărut întrebări la adresa lui Venediktova și a lui Bakanov, pe care nu le-au putut justifica.

Noul procuror general este Andrii Kostin, despre care Volodimir Zelenski spune că este o „persoană cinstită, profesionistă”, care „ştie cum să lucreze sistematic”.

„Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale. Asta înseamnă cooperare cu membrii Curții Penale Internaţionale, cu statele partenere care ajută la identificarea unor vinovaţi anume printre militarii ruşi. Asta înseamnă înregistrarea faptelor crimelor comise de ocupanţi, asigurând o bază de dovezi pentru anchetarea fiecărui criminal de război. Instituţia Procurorului General este una dintre mecanismele cheie care lucrează cu scopul de a-i trage la răspundere pe toţi criminalii şi torţionarii ruşi pentru crimele împotriva ucrainenilor”, a explicat liderul de la Kiev.

Fostul procuror general, propus ambasador în Elveția

Între timp, Venediktova ar putea deveni ambasadorul Ucrainei în Elveția, dacă președintele Zelenski acceptă cererea depusă de ministrul de Externe, Dmitro Kuleba. Oficialul ucrainean susține că fostul procuror general are competența necesară pentru această funcție: „Munca ei cu partenerii internaționali din ultimele luni a arătat că ea poate da dovadă de competență pe plan internațional”.